Gesprekskring over The Chosen

Er is een nieuwe filmserie in de maak over het leven van Jezus en de roeping van zijn leerlingen. Deze serie heet ‘The Chosen’, letterlijk ‘de gekozenen’. Het draait namelijk om mensen die Jezus riep Hem te volgen. Dit is een filmproject dat nog volop in ontwikkeling is en dat zeven seizoenen zal omvatten. De eerste drie seizoenen met 8 films per seizoen zijn nu klaar en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Totaal komen er dus 7×8 = 42 films over het leven van Jezus en zijn volgelingen. Nooit eerder is er een dergelijk uitgebreide productie gemaakt. Afleveringen van deze serie zijn inmiddels in meer dan 100 landen (inclusief China en Irak!) al 547 miljoen keer bekeken! De gratis serie wordt geheel bekostigd door ‘crowdfunding’, dus gulle gevers. Het is dus voor de makers een kwestie van geloof dat al het benodigde geld binnen komt om de afleveringen te maken. Maar in principe kan ieder die dat wil alle afleveringen gratis kijken. Er mag voor niemand een drempel zijn.

Heb geen verkeerde verwachting!

Om eventuele teleurstelling te voorkomen: de verhaallijnen in de afleveringen zijn grotendeels bedacht en staan zo niet in de Bijbel. De afleveringen zijn bedoeld om verschillende personages kleur en karakter te geven en zo een beeld te schetsen van de wereld waarin Jezus hun levenspad kruist. Zijn optreden komt in de eerste aflevering pas zelfs op het laatst! De filmserie The Chosen is dus niet bedoeld de Bijbel te vervangen of om letterlijk de Bijbelteksten te volgen zoals dat in andere Evangeliefilms vaak gebeurt en dat is prima. Maar het doel van de serie  is zich in te leven wat het geweest moet zijn om vanuit allerlei levenssituaties volgeling van Jezus te worden. De makers hopen dat de kijkers zich in de vragen, twijfels en levenssituaties van de getoonde personen kunnen herkennen en zullen ervaren dat deze Mensenzoon hen begrijpt en aanvaard zoals ze zijn. Van sommige personages wordt veel meer vertelt dan wat we in de bijbel vinden. Maar dit is met één doel: dat we beter begrijpen welke verschillende processen er gaande waren tussen voor en tegenstanders rond Jezus. De evangelisten zelf doen dat trouwens ook om personen en situaties in te kleuren ter ondersteuning van de boodschap. In de boodschap zelf vormen ze echter een eenheid. Die bijbelse boodschap wordt in de verbeelding in The Chosen van de tijd waarin Jezus op aarde kwam geen geweld aangedaan. Daarbij wordt vooral de menselijke kant van Jezus getoond. We zien Hem als een mens vol mededogen voor allen die zijn liefde en genade zochten. Tegelijk zien we ook een Jezus die zeer duidelijk kon zijn in reactie op zijn tegenstanders. De beweging die ontstond rond Jezus is niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar is langzaam aan gegroeid. Wie zien Jezus die in diepe afhankelijkheid van zijn Vader steeds meer zijn roeping vorm geeft.  

Probeer Onbevangen te kijken:

Als je probeert je onbevangen vanaf het begin in te leven in de verhaallijnen die zich naast elkaar ontwikkelen, dan betreed je het verhaal van gewone mensen die Jezus zullen gaan omringen.  Het zijn zondaars die tijd zullen gaan doorbrengen met die ene Man die hen begreep en uiteindelijk voor hen zou sterven. Het zijn nadrukkelijk geen evangelisatie films die je in een bepaalde richting willen dwingen!  Het zijn verhalen van berisping en hoop, van zonde en vergeving, van herstel en genezing.  Ja, hun verhaal is het onze.  Je zult de mensen ontmoeten die Hem liefhadden, Hem dienden en Hem volgden. Maar ook vijanden die uit zijn op zijn val en twijfelaars die niet goed weten wat ze met Hem aan moeten en gevangen zitten in hun omgeving. De verhaallijnen willen je wel stimuleren na te denken over wie Hij is en waarom Hij kwam. Als je de afleveringen bekijkt met de meetlat van volgorde van gebeurtenissen, welke personen wel of niet in de bijbel voorkomen, of bepaalde uitspraken wel exact zijn of Jezus ze zo gedaan heeft etc. mis je echt totaal waar het omgaat! Ga dus bij het kijken niet gelijk op zoek naar herkenbare verhalen in de bijbel, maar laat je verrassen. Op een bepaald moment komen die fragmenten, woorden en verhalen uit de evangeliën echt wel aan de orde.

Gespreksmateriaal:

Voor een bespreking van de afleveringen wordt door de makers dringend aanbevolen de bijbel naast deze afleveringen te lezen. Dat is toch de enige ware Bron waaruit we drinken, de films zijn slechts een hulpmiddel die naar die Bron verwijzen. Er is inmiddels zeer veel bijbelstudiemateriaal te vinden dat gemaakt is voor The Chosen. Ik heb uit dat grote aanbod gespreksmateriaal gekozen en vertaald dat voor onze situatie geschikt is. Bijbelgedeelten uit de NBV21 staan afgedrukt in het materiaal. Ik wil deze film- en gespreksbijeenkomsten houden in de Bethelkerk. Maar uiteraard zijn leden uit andere kerken en andere belangstellenden ook welkom! Het gespreksmateriaal wordt aan de deelnemers gratis ter beschikking gesteld. Liefst zoveel mogelijk per email. Zelf ben ik zeer geraakt door diverse afleveringen in de drie seizoenen die ik al meerdere keren heb bekeken.

Waar zelf te bekijken?

De Evangelische Omroep heeft op het NPOStart kanaal (internet) de eerste serie al uitgezonden. Die zijn daar nu alleen nog via het NPOStart+ kanaal te zien, als je daarop geabonneerd bent. De tweede serie is nu bezig en gratis te zien op het gewone NPOStart kanaal. De films zijn echter geheel gratis te zien op de gratis app die je kunt downloaden van The Chosen. Deze app is gemaakt door Angel-studios en is zowel voor iPad, Android (je mobieltje) als Windows (PC of Laptop) beschikbaar. Je moet dan zelf even de Nederlandse ondertiteling (cc) inschakelen. Daarna kun je de films streamen naar je tv als je die mogelijkheid van Chromecast hebt. Op YouTube zijn alleen maar commentaren of fragmenten  te vinden maar helaas niet de complete films zelf. Zelf heb ik voor het werken met groepen alle DVD’s aangeschaft met Nederlandse ondertiteling. Voor wie dat zelf ook wil aanschaffen zijn ze verkrijgbaar bij de Webwinkel Gospel.nl

Het verloop van de avond bijeenkomsten:

Zie voor het verloop van de avonden ook de uitnodiging voor de senioren, ik hanteer voor de middag en avond bijeenkomsten dezelfde opzet.

Aanmelding:

Graag hoor ik wie er belangstelling heeft en mee zou willen doen ‘s avonds. De avondbijeenkomsten zijn op maandag, 18 sept, 16 okt, 20 nov, 11 dec, 15 jan, 19 feb, 18 mrt, 22 apr. Inloop en koffie 19.30 u. Start 20.00 u, afsluiting 22.00 u. Van harte welkom! Bel of mail mij even! Ds. Leo van der Eijk, 06-12378086 of leovdeijk@gmail.com